29 mei 2014

Reijnier Dirxe Nouwens, brouwer te Loon op Zand

Loon op Zand, 30-5-1712: 
Gerit Hendrixe Verhoeven, Anna Maria Cleemans en Jan Jansse verklaren op verzoek van Drossaard Abraham van Rotterdam, dat op 29 mei 1712 om 9 uur in de avond Reijnier Dirxe Nouwens met een mes hen heeft aangevallen, dat zij hem ontvlucht zijn en dat hij daarna ruzie gehad heeft met Adriaen Jacobsse Haensbergen. 
Reijnier's vader was toen al overleden, want in 1708 werd in Loon op Zand vermeld:  Magdalena Cuijpers, weduwe van Dirck Nouwers en brouwster/tapster. Op 13-7-1716 deden Adriaen van den Hoven, Francis van Lantschot en Reijnier Nouwens, brouwers, aangifte van de inhoud van hun brouwketels. Er was ook nog een brouwketel op het kasteel van de heer van Loon op Zand. Op 7-12-1717 wordt de brouwketel bij Magdalene, wed. van Dirk Nouwen, opnieuw genoemd. 

Ook het kasteel van Loon had een brouwketel

Wouter Nouwens, voor zichzelf en als voogd van de 4 kinderen van Cornelis Pieters van der Schoot en Maria Nouwens, Reijnier Nouwen, Peter Nouwen en Jasper Nouwen, kinderen van Dirck Reijndersse Nouwen en Magdaleen Kuijpers, maakten een boedelscheiding op 14-12-1722. 
Reijnier was al eerder aggressief geweest, want in 1708 in Loon op Zand werd Reijnier Nouwen al aangeklaagd door Abraham van Rotterdam, drossaard, vanwege het bedreigen van collecteurs. 

Reijnier Nouwens was gehuwd met Jenneke van Laarhoven en zij hadden kinderen, waarover broer Peter Nouwens voogd was: 
Peeter Nouwens, als voogd van Arnoldus en Leendert Reijnier Dirxce Nouwens, en Dirck Reijnier Dircse Nouwens, meerderjarige broer van voornoemde kinderen, maakten op 14-5-1746 een boedelscheiding van goederen van hun vader Reijnier Dircse Nouwens.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten