28 januari 2022

Zoeken naar soldaten in Napoleon's leger

In de periode 1802-1815 was de Franse keizer Napoleon Bonaparte in oorlog met de rest van Europa. Aanvankelijk zorgde een reeks militaire overwinningen ervoor dat Napoleon controle kon uitoefenen over het grootste deel van Europa.
Dat veranderde toen Napoleon besloot om Rusland aan te vallen. Voor die veldtocht stelde hij een leger samen van zo'n 500.000 man van verschillende nationaliteiten. Naast Fransen (50% bij infanterie, 35% bij de cavalerie) waren ook Italianen, Polen, Pruisen, Zwitsers, Nederlanders, Duitsers en Spanjaarden vertegenwoordigd. Tijdens deze desastreuze invasie in 1812 leed zijn leger enorme verliezen, vooral tijdens de barre terugtocht. Daarna kreeg het Franse leger zijn tactische overwicht niet meer terug.

In tegenstelling tot de meeste strijdkrachten in die tijd, opereerde het leger van Napoleon op een strikt meritocratische basis, waarbij promoties werden verdiend op basis van verdiensten. Hoewel de meeste contingenten onder bevel stonden van Franse generaals (behalve de Poolse en Oostenrijkse korpsen), konden de meeste soldaten de rangen beklimmen, ongeacht klasse, rijkdom of nationale afkomst.
De rekrutering van mannen die nodig waren voor zijn enorme leger - vrijwilligers en dienstplichtigen - was enorm, waarschijnlijk de grootste in Frankrijk - met uitzondering van de Eerste Wereldoorlog.

Meer dan 1 miljoen militaire registers van soldaten in Napoleon's leger zijn inmiddels geïndexeerd en de rest wordt nog geïndexeerd. Elk record bevat in principe de familienaam, voornaam, datum en plaats van geboorte, namen van ouders, inschrijvings- en ontslagdata en campagnegegevens voor elke soldaat. Er is ook een link toegevoegd naar de gescande afbeelding met hoge resolutie die wordt gehost door het Franse Ministère des Armées. De meeste records zijn van Franse soldaten, maar er zitten ook mannen in de database die afkomstig zijn uit andere Europese landen zoals België, Nederland, Duitsland, Polen en Italië.

Eén van de soldaten in Napoleon's leger was mijn verre voorouder Arie de Sterke (1796-1892).

Je kunt zoeken naar soldaten in Napoleon's leger bij GeneaNet.org:

https://en.geneanet.org/fonds/search-event/76/napoleon-s-soldiers

Hou er bij het zoeken wel rekening mee dat namen in de Franse tijd vaak op Franse wijze werden gespeld, bijvoorbeeld "Pierre" i.p.v. Pieter of "Jacques" i.p.v. Jacob(us).

Voor meer informatie over militaire voorouders zie: defensie.nl.

1 opmerking:

  1. Beste Joan,
    Het grote voordeel van deze Franse site is dat je daar ook de stamboekpagina kunt downloaden en enige wetenswaardigheden over de persoon vindt.Op deze pagina kun je m.i. het zoeken het beste beginnen.
    https://www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr/fr/arkotheque/client/mdh/registres_matricules_garde_imperiale_infanterie_ligne/annotations.php

    Helaas zijn er nog vele soldaten niet te vinden die wel te vinden zijn bij archieven.nl (https://www.archieven.nl/mi/2231/?mizig=364&miadt=2231&milang=nl&misort=last_mod%7Cdesc&miview=tbl). Op deze laatste site vind je dan weer geen enkele informatie, anders dan het onderdeel waarin ze zaten.

    Groeten,
    Wim Scholten.

    BeantwoordenVerwijderen

Heb je aanvullingen of opmerkingen?