9 maart 2023

Wie zijn de ouders van de 18e-eeuwse Pieter Kats uit Steenbergen?

De Pieter Kats in dit verhaal is een kleinzoon van Pieter Hendriks Cats en zijn vrouw Apolonia Cornelisse.
Pieter sr. had een zoon Jacob Kats (1694-1742), die 3 maal trouwde. Met zijn eerste vrouw, Elisabeth Crijnen Bronkhorst, liet Jacob op 14-6-1725 in Steenbergen een zoon Pieter dopen. Met zijn tweede vrouw, Maria de Klerk, liet Jacob aldaar op 26-11-1733 opnieuw een zoon Pieter dopen. Het ligt daarom voor de hand dat de gelijknamige zoon uit het eerste huwelijk jong is overleden. De jongere Pieter kan op 20-jarige leeftijd op 28-10-1753 in Kruisland zijn getrouwd met Sijtje van Hoof, weduwe van Arjaan Leendertszen Heijne.
Pieter sr. had ook een zoon Johannes Kats, die met zijn vrouw Adriana Faassen op 25-3-1731 in Steenbergen een zoon Pieter liet dopen.
Deze Pieter is dan eerst op 17-3-1758 in Nieuw-Vossemeer getrouwd met Rachel Joppen, weduwe van Dirk van Dijk. Later dat jaar beviel Rachel van een zoontje, dat ongedoopt is begraven op 21-11-1758 in Kruisland. Aldaar werd het begraven van Rachel zelf geregistreerd op 12-12-1758.
Vervolgens is deze Pieter op 2-9-1759 in Dinteloord hertrouwd met Cornelia Bergeik (1735-1789), dochter van Adam Bergeijk en Adriana Ardonne (1703-1772). Deze laatste is herhaaldelijk getuige bij de kinderen van Pieter en Cornelia.
De namen van hun kinderen zijn:

  • Adriana. Er waren meerdere dochters met die naam. Zij zijn i.e.g. vernoemd naar Adriana Ardonne, maar kunnen ook zijn vernoemd naar Adriana Faassen, de vrouw van Johannes Pietersz. Kats.
  • Michiel. Hij heeft als getuigen bij zijn doop Michiel Carnaar en Adriana Carnaar, maar zij lijken niet verwant te zijn. Wel was Adriana Faassen als weduwe in 1744 hertrouwd met Michiel Sijde, maar die is vóór 1752 overleden. Michiel kan wel vernoemd zijn naar deze stiefvader van zijn vader.
  • Maria. Ook zij heeft Adriana Ardonne als doopgetuige. Maria kan naar een (oud)tante zijn genoemd. De tweede en derde vrouw van Jacob Pietersz. Kats heetten ook Maria.
  • Adam. Er zijn twee zonen met de naam Adam gedoopt, maar bij beide dopen zijn geen getuigen vermeld. Het is echter wel duidelijk dat Adam is vernoemd naar de vader van Cornelia Bergeik.
  • Catharina. Bij haar doop zijn geen getuigen vermeld. Het is mij onbekend naar wie zij is vernoemd.
  • Johannes. De jongste zonen zijn met de naam Johannes gedoopt zonder doopgetuigen. Johannes zal zijn vernoemd naar Johannes Pietersz. Kats.

Het ontbreken van de naam Jacobus onder de kinderen van Pieter Kats en Cornelia Bergeik duidt erop dat Pieter de zoon is van Johannes Kats en Adriana Faassen.
Pieter is dan gedoopt op 25-3-1731 in Steenbergen met getuigen Jan Faase en Adriana Precijs. Het overlijden van Pieter Kats was (aangegeven) op 26-7-1791 in Dinteloord.

Pieter Kats is op 2-9-1759 in Dinteloord hertrouwd met Cornelia Bergeik

Pieter Kats en Cornelia Bergeik zijn voorouders van Margrita Johanna den Boef.

Bronnen: WestBrabantsArchief.nl, BHIC.nl, Salha.nl, RegionaalArchiefTilburg.nl, Kwartierstaat Ardon, Chr. Ardon en P.M. Ardon-Verhagen, Genealogisch Tijdschrift voor Midden- en West-Noord-Brabant en de Bommelerwaard, 1992, nr. 1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je aanvullingen of opmerkingen?