24 maart 2023

Twee Verschillende Stammen

In het Kwartaalbericht van het Streekarchief Eiland IJsselmonde van voorjaar 2023 staat een kwartierstaat van de Rotterdammer Andreas Schotel (1896-1984), die afstamt van IJda Stam (1743-1810) uit Dordrecht. IJda is een dochter van Jenneke Aarts Petiet (1715-84) en Bernardus Stam (1720-65), die op 21 juni 1720 in Dordrecht werd gedoopt als zoon van Jacob Stam en IJda Wartele. Over dat echtpaar kon ik aanvankelijk verder niets vinden ...

Joost Jacobsz Stam, weduwnaar geboren en wonend te Werkendam, ging aldaar op 3-7-1761 in ondertrouw.

Bij GenealogieOnline.nl heeft iemand een Joost Jacobsz Stam als “zoon” aan bovengenoemd echtpaar gekoppeld. Toen ik de trouwaktes van deze Joost opzocht, stond daarin dat híj geboren was in Werkendam. Uit zijn eerste huwelijk heeft hij aldaar een dochter Adriana en een zoon Jacob laten dopen. Bij beide dopen was Maijke Stam de getuige. Joost is namelijk gedoopt op 28 juli 1715 in Werkendam als zoon van Jacob Jooste Stam en Ariaantje Ariens Brieving met getuigen Jan Jooste Stam en Lijntje Jooste Stam. Joost's zus Maijke werd in Werkendam gedoopt op 10 januari 1712 met getuigen Cors Jooste en Lijntje Jooste.
Joost's moeder Ariaantje Ariens Brieving is in Werkendam gedoopt op nieuwjaarsdag 1690 als dochter van Teuntje Andriesse Schilt en Arie Commersz. Brieving. Ariaantje is rond 1720 hertrouwd met Cornelis de Weert en kreeg met hem nog zonen Cornelis en Jacob, die is gedoopt op 18 januari 1728 met getuigen Arien Joosten Stam en Leijntje Joosten Stam.
Joost's vader Jacob Jooste Stam is gedoopt op 22 november 1691 in Werkendam als zoon van Jan Corsten Stam en Anneken Jurriaense Bijstervelt met getuigen Jurriaen Cornelis en Peeterke Jurriaens. Jacob's broers Cors(tiaan) en Jan en zijn zus Leijntje waren doopgetuigen bij Jacob's kinderen. Jan's vrouw Ariaantie Goosens de Graaff was getuige bij de doop van Jacob's dochter Anneke op 8 augustus 1817 in Werkendam.
Deze Joost behoorde dus tot een heel andere familie Stam dan bovengenoemde Bernardus.

Bij de familie van Bernardus was ik gebleven bij Jacob Stam en zijn vrouw IJda “Wartele”. Zij bleken in Leiden op 17 mei  1715 in ondertrouw te zijn gegaan. Lakenwever Jacob Stam was jongeman van Dordrecht en werd geassisteerd door zijn vader, een eerdere Bernardus Stam. IJda Waterlee was jongedochter van Leiden en werd geassisteerd door haar moeder Jacobmijntje van der Elst. Het overlijden van deze Jacobmijntje van der Elst, weduwe van Pieter Waterlé, werd aangegeven op 2 oktober 1747 in Dordrecht. IJda Waterlee had een zus Nelletje en een broer Louis.
IJda Waterlee en Jacob Stam kregen, behalve een zoon Bernardus, ook nog een dochter Pieternella, gedoopt op 16 augustus 1716 in Leiden. Deze Pieternella was naar haar grootmoeder van vader’s zijde genoemd, want Jacob Stam werd gedoopt op 24 mei 1693 in Dordrecht als zoon van Bernardus Stam (sr.) en Pieternella van der Elst.

Als jongeman van Dordrecht, ging Jacob Stam op 17-5-1715 in Leiden in ondertrouw.

Pieternella van der Elst en Bernardus Stam gingen in Dordrecht in ondertrouw op 22 juni 1692 en zij trouwden in juli. Bernardus was toen j.m. van Leiden. Pieternella was weduwe van Jan Vinkoer. Johannes Vinkoer, jongeman van Leiden, ging op 18 mei 1685 in Leiden in ondertrouw met Pieternella van der Elst, jongedochter van Dordrecht. Zij trouwden in Dordrecht op 11 juni. Gedurende haar beide huwelijken kreeg Pieternella van der Elst in totaal 10 kinderen: Margrieta, Jannetje, Reijnier en Jan Vinkoer en Jacob, Anna, Johannes, Henrica, Catharina en Pieternella Stam.

Bronnen: Salha.nl, RegionaalArchiefDordrecht.nl, ErfgoedLeiden.nl, StadsArchiefRotterdam.nl, OpenArch.nl, Archieven.nl,
    M. Verhoef: Andreas Schotel, kunstschilder en graficus, Streekarchief Eiland IJsselmonde Kwartaalbericht Jaargang 38, nummer 1, voorjaar 2023.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je aanvullingen of opmerkingen?