21 augustus 2022

Welke Pieter Schram huwde Cornelia Pieters Matena in 1755?

Op diverse pagina’s op Internet* wordt de Pieter Schram, die getrouwd was met Cornelia Pieters Matena, mijns inziens aan de verkeerde ouders gekoppeld. Daarom volgt hier mijn betoog waarom ik andere ouders voor deze Pieter heb geïdentificeerd.

Cornelia Pieters Matena werd gedoopt op 20 november 1729 in Papendrecht als dochter van Pieter Janse Matena en Anne Boudewijnse Blom. Cornelia had een zus Heiltje, die aldaar werd gedoopt op 14 april 1723.

Huwelijksinschrijving in 1755 in Papendrecht

Cornelia Matena en Pieter Schram trouwden op 2 februari 1755 in Papendrecht als “J.L., beide van hier”, na een ondertrouw op 10 januari.
Dit echtpaar kreeg twee dochters met de naam Anna, bij de eerste was “Anna Korn. Graaf” de doopgetuige en bij de tweede was Heiltje Matena de getuige.
Bij de dopen van hun beide zoontjes genaamd Jan was “Anna de Graaf” de doopgetuige.
Heiltje Matena was weer getuige bij de doop van hun zoon Pieter.
Hun op nieuwjaarsdag 1769 in Papendrecht gedoopte jongste zoon Cornelis had als doopgetuige weer “Anna Graaf”. Anna de Graaf was ook getuige bij de dopen in Hardinxveld van Cornelis' gelijknamige broertjes in 1765 en 1767.

Anna Cornelisse van de Graaf was getrouwd met Jan Pieterse Schram en hun jongste zoon Pieter is gedoopt op 31 januari 1737 in Papendrecht met getuige Jannigje Pieters Schram, de zus van Jan. Dat betekent dat Pieter Schram 18 jaar oud was toen hij trouwde met de 25-jarige Cornelia Pieters Matena.

Pieter Schram is kort na de doop van zijn jongste kind overleden, want Cornelia Pieters Matena ging, als weduwe van Pieter Schram, in Papendrecht op 8-11-1771 in ondertrouw met Aderjaan Blom, j.m., eveneens geboortig van Papendrecht.


Het enige wat ìk met deze constatering ben opgeschoten is dat deze Pieter Jansz. Schram in elk geval níet was getrouwd Maria Vermaas (±1750-1792), een voormoeder van Lena van Valen (1814-1806). Dus ga ik op zoek naar de volgende Pieter Schram.

  *  Zie: https://www.genealogieonline.nl/en/van-der-waal-stamboom/I199276.php, https://home.hccnet.nl/h.b.klok/kadijk/11.htm of https://www.genealogieonline.nl/en/stamboom-schram-verlaan/I2368.php.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je aanvullingen of opmerkingen?