11 januari 2022

Lambert Banning, tuinman op landgoed Gunterstein

Lambert (“Lammert”) Bannink werd gedoopt op 23 januari 1717 in Koudum in Friesland. Zijn ouders zijn Willem Lammerts Bannink en Harmina Gerrits die trouwden op 17 juni 1714 in Hemelum (Himmelum in het Fries), gelegen in het zuidwesten van Friesland. Behalve Lammert kregen dit echtpaar ook kinderen genaamd Gerrit, Fem, Jan en Jantje.

Op een gegeven moment is Lammert Bannink naar Breukelen verhuisd, waar hij als tuinman werkte bij landhuis Gunterstein, dat toen werd bewoond door mr. Ferdinand van Collen de jonge (1681-1764).

De tuinen van landgoed Gunterstein langs de Vecht bij Breukelen

Lambert was 32 jaar oud toen hij op 18 oktober 1748 in Amsterdam in ondertrouw met de 36-jarige Metje van Lier. Zij woonde in Amsterdam, maar was afkomstig uit Emden - of het nabijgelegen Leer - in Duitsland. Metje werd bij de ondertrouw geassisteerd door haar jongere zus Elsje van Lier, die een jaar eerder was getrouwd met Adam Kleij (†1750) en onlangs was bevallen van een dochter Marija.

Trouwinschrijving in Amsterdam van Lambert Banning en Metje van Lier.

Lammert en Metje trouwden in Breukelen op 3 november 1748. Zij lieten daar op 26 oktober 1749 een dochter Harmijntje dopen, vernoemd naar Lammert’s moeder. Daarna volgden een zoon Willem in 1752 en een dochter Anna Judik, die op 4-11-1753 werd gedoopt met als doopgetuigen David Bannink en zijn vrouw Judik Annes.

Lammert's dochter Harmijntje kreeg met Barend Frederiks een dochter Elsje, die waarschijnlijk is vernoemd naar Metje's jongere zus Elsje van Lier. Elsje Banning kreeg een kleindochter Elsje Peteri (1851-1929) die later zou trouwen met Berend Beltman (1851-1937).

Lammert en Metje zijn later naar Amsterdam verhuisd, waar Metje van Lier, huisvrouw van sjouwer Lambert Bannink, op 8-9-1788 werd begraven op het kerkhof bij de Noorder kerk.
Een kist met tuinmansgereedschap van Lambert Bannink werd nog vermeld bij de nagelaten inboedel van zijn dochter Harmijntje.

Bronnen: FamilySearch.org, Website Archief Amsterdam, WieWasWie.nl, WestBrabantsArchief.nl, RegionaalArchiefTilburg.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je aanvullingen of opmerkingen?