6 november 2017

Klaas Schuijt Geutjeszoon nam deel aan de Russische veldtocht

Hillegonda Christina Rondhout, huisvrouw van en bijgestaan door Nicolaas Dogger, kleermaker, beiden wonend te Alkmaar, verschenen in 1847 voor de arrondissementsrechtbank in Hoorn.

Nederlandsche Staatscourant, 30-10-1847

Hillegonda was eerder gehuwd geweest met de in 1822 overleden Johannes Thomas Bruinier, die een halfbroer was van Klaas Schuijt Geutjeszoon. Klaas had laatst in Enkhuizen gewoond en zich in 1810 in Amsterdam opgehouden. In 1811 was hij in de Krijgsdienst getreden en met het Franse Leger van Napoleon naar Rusland vertrokken. Sindsdien is hij nooit meer in Enkhuizen of Amsterdam gezien. Daarom is het vermoeden ontstaan dat hij is overleden tijdens de Russische veldtocht. Tijdens de Napoleon's terugtocht uit Rusland zijn de meeste soldaten door ontberingen, kou en honger omgekomen. Van velen is nooit meer iets vernomen. Dat geldt ook voor Klaas Schuijt Geutjeszoon.

De terugtocht uit Rusland

Hillegonda Christina Rondhout was een dochter van chirurgijn Cornelis Rondhout en Engelina Christina Bernard. Op 28-4-1813 in Enkhuizen was zij getrouwd met muziekmeester Johannes Thomas Bruinier, zoon van Jacob Bruijnier en Maria Nederbergh. Johannes Thomas is overleden op 9-8-1822 in Enkhuizen, 29 jaar oud. Vervolgens is Hillegonda op 6-7-1823 in Alkmaar hertrouwd met kleermaker Klaas Dogger, zoon van Hendrik Dogger en Jantje Elias.
Schoonmoeder Maria Nederbergh was afkomstig uit Naarden. Zij is op 29-4-1837 in Enkhuizen overleden, 80 jaar oud. Maria was getrouwd met
  1. Geutjen Schuit, die op 6-11-1757 in Enkhuizen werd gedoopt en aldaar op 20-12-1788 werd begraven. Hij was een zoon van Nicolaas Schuijt en Maritje Vijselaar en weduwnaar van Neeltje Nelidoe met wie hij een zoon Claas en een dochter Johanna had.
  2. Jacob Bruijnier, die hertrouwde met Hillegonda Christina Rondhout.
Kinderen van Maria Nederbergh:
  1. Klaas Schuijt, die aan de Russische veldtocht deelnam.
  2. Johannes Thomas Bruijnier, eerste man van Hillegonda Christina Rondhout;
  3. Matthijs Tiedeman Bruijnier was apothekerk en trouwde in 1824 in Alkmaar met Catriena Willems Hofdijk;
  4. Nicolaas Jacob Bruijnier, die op 31-1-1836 in Enkhuizen is overleden, 39 jaar oud.
Bronnen: delpher.nl, wiewaswie.nl, www.schuit.info.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je aanvullingen of opmerkingen?