3 september 2017

De ouders van Gepije Joosten in Dordrecht

Onder mijn Dordrechtse voorouders bevindt zich Gepije Joosten, die op 30-7-1684 in Dordrecht in ondertrouw ging met schoenmaker Johannes (van der) Hum. Johannes is hoogstwaarschijnlijk een zoon van Sander Hum en Janneken Arijens. Met Gepije Joosten liet hij de kinderen Janntie, Pietertje, Alexander, Pieternella en Stijntje dopen.

De achternaam van Gepije Joosten wordt alleen in 1726 en 1727 vermeld. Op 11-7-1727 was Gepije Jooste Lipsjes, weduwe van Johannes van der Hum, getuige bij de ondertrouw van haar dochter Stijntie met Jan Claesse de Ridder.

De trouwinschrijving van Stijntie Jansse van der Hum, dochter van Gepije Jooste.

Een jaar eerder, op 10-5-1726, was Gepje Lipjes, weduwe van Johannes vander Hum, als “muij” in Dordrecht getuige bij de ondertrouw van Geertruij de Kievit, jongedochter van Zuidland (ZH), met de Duitser Fredrik Strael. Hierbij is “muij” (moei , meui , muie) een ouderwets woord voor tante.

De trouwinschrijving van Geertruij de Kievit, tantezegster van Gepije Joosten.

De bruid, Geertruij de Kievit, werd op 23-8-1699 in Zuidland gedoopt als dochter van Jan Heindrixz. Kievit en Joosie Joosten. Dat echtpaar ging op 15-1-1696 in Dordrecht in ondertrouw, waarbij Joosie Joosten wordt omschreven als "j.d. van Dordt. wonende buijten de Joris poort". 

De trouwinschrijving van Joostie Joosten, zuster van Gepije Joosten.

Joosie Joosten werd op 6-3-1669 in Dordrecht gedoopt als dochter van Joost Jans Lipsius en zijn vrouw Pietertje. Zij zijn ook de ouders van Joosie's zus Gepije Joosten. Slikwerker Joost Jansz. Lipsjes kocht op 25-3-1700 in Dordrecht een huis en erf aan de Stoofstraat voor ƒ400 van scheepstimmerman Poulus Imantse. Op 23-9-1720 in Dordrecht was de aangifte van het begraven van Joost Lipsie.

Bronnen: RegionaalArchiefDordrecht.nl, Districtklappers Zuid-Hollandse Gezinnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten