1 juni 2016

Waar bleef Bastiaan Pieters Munter uit Dubbeldam?

Wanneer mensen verhuizen lijken ze vaak verdwenen of jong gestorven. Zo lieten mijn voorouders Pieter Bastiaans Munter en Teuntje Anthonissen Duijser op 9-9-1725 in Dubbeldam een zoon Bastiaan Pieters Munter dopen, waar ik verder nooit iets over tegen was gekomen.

Op de website marechausseesporen.nl vond ik een Jan Munter, die in de periode 1851-1873 bij de marechassee zat en op 27-5-1822 in Strijen werd geboren. Bij www.wiewaswie.nl bleek dat hij een zoon was van Hendrik Munter (1772-1836) en Pleuntje de Jong. Zijn grootouders worden daar genoemd als Bastiaan Munter en Josijna van Vliet. Bij de Families Of South-Holland CD (de "Klappers") vond ik dat dit echtpaar op 11-10-1772 in Klaaswaal hun zoon Hendrik liet dopen, die behalve voornoemde Teunis ook nog zonen Bastiaan en Jan en een dochter Josina had, vernoemd naar haar grootmoeder. Bovendien werd Bastiaan met het patroniem Pieters aangeduid en liet hij ook nog een dochter Teuntje dopen. Josijna's ouders bleken Hendrik Jochems van Vliet en Aagje Cleme van Es te zijn, die Josijna op 8-11-1733 in Klaaswaal lieten dopen.

Bij gahetna.nl zocht ik de in de "Klappers" genoemde trouwinschrijving op. Bastiaan bleek afkomstig te zijn uit Dubbeldam en weduwnaar van Sijtje Korendijker.

Bastiaan Munter hertrouwde op 5 Mei 1765 in Klaaswaal met Josijna van Vliet.

Een Bastiaan Pieters Munter, afkomstig uit Dubbeldam, met een dochter Teuntje, dat is dus de zoon van mijn voorouders Pieter Bastiaans Munter en Teuntje Anthonissen Duijser. Hij was dus van Dubbeldam naar de Hoeksche Waard verhuisd - aan de overzijde van de rivier de Kil.

Het eerste huwelijk van Bastiaan met Sijtje Korendijker lijkt kinderloos te zijn gebleven. In de periode 1716-1755 wordt maar in één gezin een Sijtje Korendijker gedoopt in de Hoeksche Waard: Leendert Ariens Korendijker en Annetje Hendriks den Haan lieten op 26-3-1730 in Klaaswaal een dochter Sijtje dopen.
Het zoeken naar de huwelijksinschrijving van Bastiaan en Sijtje kostte enige tijd, maar uiteindelijk bleek dit huwelijk slechts één jaar voor Bastiaan's tweede huwelijk te zijn gesloten: Bastiaan Munter, j.m., geboren te Dubbeldam en woonende onder Numansdorp, met Sijtje Leendersdr. Korendijker, geboren van Claaswaal en mede woonende te Numansdorp, trouwden op 11-3-1764 in Klaaswaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten