20 juni 2016

De ouders van Cornelis Cornelisse Klootwijk in Heinenoord

De autoriteit op het gebied van de familie Klootwijk - voorouders van de oma, waar ik naar ben vernoemd - is natuurlijk de website klootwijk.net. Helaas heeft een autoriteit het ook weleens fout.

Zo heeft het me ooit lange tijd gekost om de beheerder van de website te overtuigen van het bestaan van mijn grootmoeder. Zij is relatief jong gestorven en wellicht is dat de reden dat een verre neef haar bestaan vergeten was bij de opsomming van de familieleden. Ook was er onduidelijkheid over haar geboortejaar. Uiteindelijk bracht een foto van de grafsteen van mijn grootouders uitkomst.

Vorige week stuitte ik op Cornelis Cornelisse Klootwijk, die samen met Gieltje Ariens van Wijk kinderen liet dopen in Heinenoord in de periode 1709-1715. Op bovengenoemde website wordt hij opgevoerd als zoon van Cornelis Leenderts Klootwijk en Aariaantje Pleunen Houck in Klaaswaal. Een analyse van de doopgetuigen bij de kinderen van Cornelis Klootwijk en Gieltje van Wijk bij GaHetNa.nl heeft mij er echter van overtuigd dat hij de op 25-4-1677 in Heinenoord gedoopte zoon is van Kornelis Krijnen Klootwijk en Magdaleentje ("Lijntie Cornelis") Weeda. Die Cornelis heeft immers wèl zussen met de namen Jacoba en Adriaantje.

Cornelis Cornelisse Klootwijk werd op 25-4-1677 in Heinenoord gedoopt
als zoon van Cornelis Crijnen en Lijntie Cornelis.

Hier zijn de gegevens: 
Cornelis Cornelisse Klootwijk, zoon van Kornelis Krijnen Klootwijk en Magdaleentje Cornelis (Lintie Cornelis) Weeda. Hij is gedoopt op 25-4-1677. Cornelis trouwde met Gieltje Ariens van Wijk. Van Gieltje heb ik verder niets kunnen vinden. Waarschijnlijk kwam zij van elders.
Kinderen van Cornelis en Gieltje:
  1. Pieter Cornelisse Klootwijk is gedoopt op 28-2-1709 in HeinenoordNotitie bij Pieter: Pieter, z.v. Cornelis Cornelisse Clootwijk en Gieltje Ariens. Get. Hendrik Hartvoet, Cornelia Ariens (mogelijk een zuster van de moeder). De man van Jaapje Noteboom wordt soms Pieter Krijne en soms Pieter Cornelisz genoemd, daarom is zijn huwelijk níet geheel zeker. Pieter ging mogelijk in ondertrouw op 26-4-1732 in Heerjansdam met Jaapje Jans Noteboom. Jaapje is geboren omstreeks 1710 in de Sint Anthoniepolder als dochter van Jan Maertense Noteboom en Lijntie Jans Neeff. Notitie bij dat huwelijk: Pro Deo. Pieter Cornelis Clootwijk, j.m. van Hijnen-oort, en Jaapje Janz Neuteboom, j.d. van de Polder. Kinderen: Gieltje, Jan, Lijntje, Ariaantje, Pietertje, Kommertje en Cornelia.
  2. Lijntje Krelisse Klootwijk is gedoopt op 12-7-1711 in Heinenoord. Bij de doop van Lijntje was de volgende getuige aanwezig: "Koba Krelis Klootwijk" (waarschijnlijk Jacoba Sarlotta (Jacoba Cornelisze) Klootwijk (geb. 1686) [tante vaderszijde]). Lijntje is jong overleden.
  3. Lijntje Cornelisse Klootwijk is gedoopt op 26-3-1713 in Heinenoord Bij de doop van Lijntje was de volgende getuige aanwezig: Arijaantje Crelis (waarschijnlijk Arijaentie Cornelisse Klootwijk (geb. 1683) [tante vaderszijde]).
  4. Ariaantje Cornelisse Klootwijk is gedoopt op 14-7-1715 in Heinenoord. Bij de doop van Ariaantje was de volgende getuige aanwezig: Arijaentie Cornelisse Klootwijk (geb. 1683) [tante vaderszijde]. Notitie bij de geboorte van Ariaantje: Ariaantje, d.v. Cornelis Cornelisse Klootwijk & Grietje Ariens van Wijk, get. Ariaentje Cornelis Klootwijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten