4 februari 2014

Mijn opa's melkdiploma uit 1931

Mijn opa van moederszijde, Pieter (Piet) de Jong, werd geboren op 12-4-1892 in 's-Grevelduin-Capelle in Noord-Brabant. Hij was het middelste kind van Adriaan de Jong (1850-1899) en Gerdina Boeser (1861-1936). Hij was nog geen 7 jaar oud toen zijn vader overleed. Vanaf dat moment leefde het gezin in armoede. Al jong ging opa langs de deuren om sloffen van kolengruis te verkopen. Die werden opgewarmd in de kachel en dan in een stoof gelegd om de voeten warm te houden.

Pieter de Jong
(1892-1973)
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was opa gelegerd in Dordrecht, waar hij oma leerde kennen. Oma heette Willempje Cornelia Zijderveld (1892-1976). Opa was "korporaal hoornblazer". In het weekeinde glipte opa weg. Hij liep dan over de spoorbrug over het Hollansdiep om naar zijn familie te gaan. Als er een trein aankwam, klom opa over de afscheiding en hing dan aan de buitenkant tot de trein voorbij was. Via de gewone brug kon hij niet gaan, want daar was controle. 

Na de Eerste Wereldoorlog trouwden opa en oma op  29-3-1917 in Dordrecht. Zij gingen in 's-Grevelduin-Capelle wonen. Oma kreeg daar haar oudste 5 kinderen en een miskraam. Rond 1930 verhuisde het gezin naar de Mookhoek in de gemeente Strijen in de Hoeksche Waard in Zuid-Holland, omdat daar meer werk was. Opa werd daar boerenknecht. Hij behaalde zijn melkdiploma op 8 juli 1931. Zijn hoogste cijfer behaalde opa voor het "Verlaten der koe".   

Het melkdiploma van Pieter de Jong (1892-1973)

In de Mookhoek kregen opa en oma nog 5 kinderen, waaronder een tweeling. Tijdens het laatste oorlogsjaar was de Hoeksche Waard nog bezet gebied, terwijl aan de overkant van de rivier bevrijd gebied was, dus de laatste oorlogswinter woonden zij in de vuurlinie. 
Toen na de oorlog de vrije zaterdagmiddag werd ingevoerd, was de boer, waarvoor opa werkte, het daar niet mee eens. Eén van opa's zonen, die ook voor de boer werkte, nam toch vrij op zaterdagmiddag. Daarop werden opa en zijn zoon ontslagen en, omdat ze een huis van de boer huurden, ook zo met het hele gezin uit hun huis gezet. Opa is daarna via de vakbond bezig geweest om achterstallig loon alsnog uitbetaald te krijgen.
In 1953, tijdens de watersnood, liep hun nieuwe huis onder en werden opa en oma en hun jongste kinderen geëvacueerd. Opa overleed op 4-2-1973 in de Mookhoek en werd op 's-Gravendeel begraven. Oma werd 3 jaar later bijgezet.

Met dank aan tante Lenie en oom Cees voor het bewaren en doorgeven van het melkdiploma.

2 opmerkingen:

  1. Mooi artikel, veel interessante informatie.
    Maar dat van die "gewone brug", waar controle was, kan niet kloppen.
    Tot 1937 was er slechts een spoorbrug over het Hollands Diep.
    Vr.Groet, Bert Bervoets

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens wikipedia is er idd. in de jaren '30 een brug voor auto's naast de spoorbrug aangelegd: http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Moerdijkbruggen
      Dan moest opa dus wel over de spoorbrug, omdat er geen andere brug was naar Brabant.

      Verwijderen

Heb je aanvullingen of opmerkingen?