5 november 2013

Cornelia Aaldijk werd in 1845 dood in een sloot gevonden

Cornelis Aaldijk en Aaltje Graafland trouwden op 5 november 1813 in Bergambacht en kregen 4 kinderen: Cornelia, Baartje, Cornelis en de jong gestorven Gijsberta. Toen Baartje in 1843 trouwde en met haar man in Nieuw-Lekkerland ging wonen, was haar oudere zus Cornelia nog steeds ongehuwd. Cornelia werkte in Streefkerk als dienstmeid voor de boer C. van Giesen. In 1845 besloot deze om haar de dienst op te zeggen.

Op 15 augustus 1845 had de huishoudster van Van Giessen, Pietertje Boelen, soep gekookt en daar hadden allen van gegeten. Toen Van Giesen het overgebleven restje de volgende dag wilde opeten, bleek de soep een dusdanige bittere smaak te hebben, dat hij besloot het te laten staan. Vervolgens heeft men de soep aan 2 honden voorgezet, die spoedig daarna stierven. De soep bleek dus vergiftigd te zijn.

Op 17 augustus vond men in een sloot het lichaam van het dienstmeisje, Cornelia Aaldijk. Men vermoedde daarom dat zij de soep had vergiftigd uit wraak omdat Van Giesen haar wilde ontslaan. Haar schuld is echter níet bewezen.

Nieuwe Rotterdamsche Courant, 26-8-1845

Bronnen: Nieuwe Rotterdamsche Courant, Leydse Courant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten