17 juni 2021

De voorouders van Willemke Jans de Haen (Oosterwijk, rond 1600)

Mijn stamovergrootmoeder Willemke Jans de Haen was 2 maal getrouwd. Met haar eerste man, Mels Jaspers, had zij 7 kinderen. Rond 1621 is Willemke hertrouwd met Willem Claess van Deventer en kreeg nog zeker 3 kinderen, waaronder mijn stamgrootvader Claes Willemsz. Deventer, die in juli 1625 in Leerdam werd gedoopt. Willemke woonde in Oosterwijk ten westen van Leerdam.

De voorouders van Willemke heb ik kunnen vinden dankzij de recent gepubliceerde ONA van Leerdam en ORA van Gorinchem. Willemke is een dochter van Jan Willemss de Haen en zijn eerste vrouw Aefke Jans. Willemke had met haar eerste man o.a. zowel een zoon Jan als een dochter Aefken, vernoemd naar haar ouders. Ook had Willemke een broer Hermen, 2 zussen Lijsbet en Aegtken, 1 halfzus en 3 halfbroers.

Leerdam, 18-11-1646:
- Teuntien Teunis X Hermen Janss HAEN za., geassisteerd met Henrick Sijmenss VAN TROIJEN, te eenre, en
- Willem Claess DEVENTER X Willemke Jans, Jan Jansen HAEN vhz en proc. hebbende van Lijsbeth Jans DE HAEN (notariële akte Delft dd 15-11-1646) en Jacob Gijsbertss X Aegken Jans za als vader van hun kinderen en Jan Janss HAEN als voogd v/d voorn. kinderen van Aeghken Jans za. en de voorn. Jan Janss, als voogd van zijn halve broer Gijsbert Janss en van zijn halve zuster Greetien Jans; en de voornoemde comparanten zich sterk makend voor Willem Janss HAEN, sijnde op zee, te andere; deling en wel als volgt:
- de weduwe: haar vrije eigen goed, huis, hof,
- de andere gezamenlijke erfgenamen: 1.800 gulden,
- Willem Claess DEVENTER: als voogd v/d voor- en nakinderen van Jan Janss HAEN za 900 gulden,
- Gijsbert Janss: krijgt het timmergereedschap.


Aefke Jans is een dochter van Jan Dircxs en had een broer Dirck en zussen Vrouwen en Trijntje.

Leerdam, 19-3-1643:
Henrick Paulissen, oud 72 jaar, Bouwen Jacobss, oud 82 jaar, en Peter Floriss, schout van Oosterwijk, oud 40 jaar, verkl. op verzoek van Hermen Janss DE HAEN en Willemke Jans DE HAEN en vanwege de nagelaten kinderen van Jan Janss DE HAEN za. dat zij rechte kinderen zijn van Jan Willemss DE HAEN za. X Aefke Jans en dat de grootvader was Willem Janss DE HAEN za.

Jan Willemss de Haen is een zoon van Willem Janss de Haen en Sophia Hermansdr. Jan had een zus Anneke, die was gehuwd met Allert Martensz. wonend te Vianen.

In Gorkum op 29-11-1618 comp. Allert Martensz., won. te Vianen, X Anneke Willem Jans DE HAENSdr., die mede-erfgename was van haar ouders za. Willem Jansz DE HAEN za. X Sophia Hermansd. za.

Willem Janss de Haen en zijn zus Anna zijn kinderen van Jan Pauwelss de Haen en diens eerste vrouw Aleijdt Fransdr. Jan is hertrouwd met Mechtelt Henricxsdr. en had met haar nog 7 nakinderen.
De omgeving van Leerdam

Leerdam, 19-3-1643:
Henrick Paulissen, oud 72 jaar, Bouwen Jacobss, oud 82 jaar, en Peter Floriss, schout van Oosterwijk, oud 40 jaar, verkl. op verzoek van Hermen Janss DE HAEN en Willemke Jans DE HAEN en vanwege de nagelaten kinderen van Jan Janss DE HAEN za. dat zij rechte kinderen zijn van Jan Willemss DE HAEN za. X Aefke Jans en dat de grootvader was Willem Janss DE HAEN za. De broer en zusters van Aefke Jans waren Dirck Janss, peertcoper won. te Harlingen achter de kerk aldaar, en Vrouwe Jans en Trijntge Jans, mede te Harlingen gewoond hebbende, en die weer kinderen waren van Jan Dircxs za.

Gorkum, 1-3-1561:
Mechtelt Henricxsdr. X Jan Pauwelss DE HAEN za. en Henrick Janss, Dirck Corstenss X Aleijt Jansdr., Bely Jansdr., Cornelis Janss, Grietje Jansdr., Bertge Jansdr. en Jan Janss (nog niet mondig), waarvan de laatste 3 meisjes geassisteerd door hun oom Peter Pauwelss, alle 7 broers en zusters en nakinderen v/d voorn. Jan Pauwelss X Mechtelt Henricxsdr., te eenre, en Willem Janss en Jan Willemss VAN ACKOIJ X Anna Jansdr, beiden voorkinderen van Jan Pauwelss DE HAEN X Aleijdt Fransdr. za, maken een scheiding.


Daarmee komen de kwartieren van Willemke Jans de Haen op
2. Jan Willemss de Haen. Jan is als weduwnaar hertrouwd met een onbekende vrouw. Jan’s eerste vrouw was
3. Aefke Jans. Zij is overleden vóór 1645.
4. Willem Janss de Haen. Willem trouwde met
5. Sophia Hermansdr. Zij is overleden vóór dec. 1618.
6. Jan Dircxs. Hij is overleden vóór apr. 1643.
8. Jan Pauwelss de Haan. Hij is overleden vóór maart 1561. Jan is als weduwnaar vóór 1545 hertrouwd met Mechtelt (“Metgen”) Henricxsdr., die is overleden ná 1562. Jan’s eerste vrouw was
9. Aleijdt Fransdr.
16. Pauwel die Haen.

Bronnen: Uitreksels van A.I. Grabowsky uit de akten in het Oud Notarieel Archief van Gorkum, Bewerkingen van A.I. Grabowsky van het Oud Rechterlijk Archief van Leerdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je aanvullingen of opmerkingen?