18 augustus 2020

4e graads verwantschap in 1760 in Limburg

Bloedverwantschap (consanguinitas), ofwel een genetische relatie, is een beletsel voor een huwelijk, wanneer de echtelieden verwant zijn tot in de 3de graad, vroeger zelfs tot in de 4de graad. Voor de berekening van het aantal graden van bloedverwantschap telt men het aantal geboortes tussen de aanvragers en de gezamenlijke voorouders. 

Onderstaande huwelijksdispensatie, wegens 4e graads verwantschap, somt een hele reeks aan voorouders op voor de bruid en bruidegom:

Schimmert en Maastricht - 17 en 18 augustus 1760 - brief en schema van Laurentius Peulen pastoor in Schimmert en briefje van T.H. Randaxh vice-pastoor van st. Martinus "trajecti ad Mosam" [= Maastricht] vanwege een absente pastoor, als aanvraag voor dispensatie vanwege 4e graad bloed-verwantschap in verband met het voorgenomen huwelijk tussen:
  • Godefridus Voncken, parochiaan van Schimmert, zoon van Marten Voncken, Marten zoon van Elisabet Aerts, Elisabet, dochter van Maria Willems, Maria dochter van Petrus Willems en Catharina Coox; en
  • Joanna Elisabeth Habets, parochiane van Hulsberg, dochter van Anna Catharina Sleijpen, Anna Catharina dochter van Catharina Willems, Catharina dochter van Wilhelmus Willems, Wilhelmus zoon van Petrus Willems en Catharina Coox.

Bron: Huwelijksdispensaties Maastricht bij Gen Bronnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je aanvullingen of opmerkingen?