31 mei 2020

Hoe zijn Pleun Adriaens Gout en Arijen Jacobsz Esseboom verwant aan elkaar?

In de Hoeksche Waard ben ik - bij gebrek aan verdere bronnen - op een genealogisch raadsel gestuit, daar het mij volstrekt onduidelijk is hoe Pleun Adriaens Gout en Arijen Jacobsz Esseboom familie van elkaar zijn.

In de Oud Rechtelijke Archieven van Mijnsheerenland staat een opsomming van nakomelingen van Pleun Huijgensz. (†±1599) uit de familie Blaeck, die uit zijn 3 huwelijken de kinderen Jaepie, Neeltge, Huijch, Pieter, Adriaen, Bastiaen, Mariken en Ingetje had. Het gaat in dit verhaal om de nakomelingen van Jaepie uit Pleun's huwelijk met zijn 1e vrouw, Maritge Staes Jacobsdr.

Mijnsheerenland, 1 juni 1665:
Aryen Wouters Spruijt, wonende in Strijen, transporteert voor 1000 C.gulden de jaarlijkse cijns van 2 morgen en 25 roeden land aan de Dorpsweg. Belending Oost: Gijsbert Jans smit, zuid: de Dorpsweg, west: Willem Abbenbroeck en noord de Gemenelands vliet. Genoemd: Ingentie Pleunen, Adriaen Dircx ’t Greijn, gehuwd met Adriaentie Willems, bevorens weduwe van Bastiaen Pleunen; Josintie Bastiaensdr. en Aryen Cornelis Borger, gehuwd met Lijntie Bastiaensdr., kinderen van Bastiaen Pleunen en Adriaentie Willemsdr.; Adriaen Jacobs Esseboom, gehuwd met Maeike Leendertsdr., Pleun Adriaens Gout, kinderen van Jaepie Pleunen; Pieter Pouwels, wonende in Barendrecht, zich sterk makende voor zijn andere zusters, kinderen van Neeltie Pleunen, tesamen erfgenamen van Aryen Pleunen Moerkercken, hun oom resp. oudoom, overleden in Strijen.
Pleun Adriaens Gout (†1676) was een zoon van Jaepie Pleunen en Adriaen Pietersz de Oude, die in september 1603 zijn getrouwd. Pleun nam zijn achternaam over van zijn 1e vrouw, Geertien Dircks Gout, en ook de kinderen uit zijn 2e huwelijk met Geertien Joosten namen de achternaam Gout over. Pleun heeft ook een dochter Jaapje vernoemd naar zijn moeder.


Arijen Jacobsz Esseboom (±1621-1678) is een zoon van mijn voorouders Jacob Cornelisse Esseboom (±1580-1654) en Ariaantje Arijaanse Vos (±1575-1658). Samen met Marijke Leenderts liet hij in Strijen in de periode 1656-70 de kinderen Jacob, Ariaantje, Leendert, Cornelis en Adrijana dopen.

Maar hoe zijn Pleun Adriaens Gout en Marijke Leenderts verwant aan elkaar? In 1678 was sprake van "de 2 zusters en broer van Pleun Ariens Gout". Dat geeft 2 mogelijkheden:
  1. Of Jaepie Pleunen was voor of na haar huwelijk met Adriaen Pietersz de Oude getrouwd met ene Leendert en had met hem een dochter Marijke.
  2. Of een dochter van Jaepie Pleunen was getrouwd met ene Leendert en zij hadden een dochter Marijke.
Uitgaande van de doopjaren van de kinderen zal Marijke Leenderts geboren zijn rond 1645. Jaepge Pleunen, die het enige bekende kind van haar moeder was, zal naar schatting zo rond 1570 zijn geboren en was dus al minstens ver in de 20 bij haar huwelijk met Adriaen Pietersz. Pleun Adriaens Gout zal dan rond 1605 zijn geboren. Jaepge Pleunen is dus te oud om de moeder van Marijke te kunnen zijn en daarmee valt optie 1 af.

De hierboven aangehaalde quote over de 2 zusters en broer van Pleun Adriaens Gout komt eveneens uit de Oud Rechtelijke Archieven van Mijnsheerenland:

Mijnsheerenland, 31 mei 1678:
Rekening van mr. Huibert de Schepper, Heer van Singen etc. en curator der geabandonneerde boedel van Pleun Ariens Gout, gewoond hebbende aan de Blaak en aldaar overleden op 7 december 1676. Genoemd: Henricus Lisius, predikant te Maasdam, Simon Gerrits Hordijk, gehuwd met Maaike Pleunen Gout, Cornelis Pleunen Gout, Jan Jans Steijl, gehuwd met Leentje Dammis; huis en werf, boomgaard en aveling aan de Blaak, het strijkgeld, dat getrokken wordt door Simon Gerrits Hordijk op 350 gulden; het huis etc. wordt naderhand verkocht aan Joosten Pleunen Gout voor 800 gulden; de onmondige kinderen van Pleun Ariens Gout, verwekt bij Geertje Joosten, Leentje Joosten, weduwe van Dirk Fransen Gout, het weeskind van Gerrit Teunis Houwer, de 2 zusters en broer van Pleun Ariens Gout, één van diens voorkinderen, Simon Gerrits Hordijk en Cornelis Pleunen, erfgenamen van Jaapje Pleunen, hun halfzuster [..].
Wapen van de familie Esseboom
Dan blijft de vraag wie de missende schakel is tussen Jaepie Pleunen en haar kleindochter Marijke Leenderts.

Bronnen:
  • ORA Mijnsheerenland inv. nr. 10, bewerkt door L. Helms v. Eis,
  • Slijkerman in Ons Voorgeslacht 2000 en 2015,
  • Doopboeken van Strijen bij GaHetNa.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je aanvullingen of opmerkingen?