14 oktober 2019

Theunis Ariensz. van der Giessen uit Numansdorp bleef in Azië

Arie Jans van der Giessen en Ariaantje Ariens Buijtendijk trouwden op 30-5-1717 in Westmaas. Zij kregen een groot gezin van 11 kinderen, waaronder een zoon Theunis, die op 24-9-1719 werd gedoopt in Numansdorp.

Theunis Ariensz. van der Giesen uit Numansdorp trad als soldaat in dienst bij de V.O.C. voor de kamer van Delft. Hij voer uit vanaf Goeree op 29-3-1741 op het fluitschip “Delfland” onder schipper Egbert Verduin. Aan boord waren 119 zeelieden en 60 soldaten, waaronder Theunis. Gedurende de eerste 2 of 3 maanden van de reis liepen nieuwelingen vaak al schuurbuik en tering (tuberculose) op, waardoor ze rond liepen met bleke gezichten, blauwe lippen en gezwollen benen. Ook reumatische klachten kwamen veel voor door de koude en vochtige omgeving. 
De “Delfland” deed Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika aan van 24 juni tot 18 juli en kwam aan op 11-9-1741 in Batavia, tegenwoordig Jakarta in Indonesië.
Na ruim een jaar in Azië is Theunis Ariensz. van der Giesen uit Numansdorp op 20-11-1742 niet bij de monstering voor een terugreis verschenen. Sindsdien is hij vermist.

Salaris en onkosten van Theunis Ariensz. van der Giessen uit Numansdorp

Bronnen: V.O.C. opvarenden bij het nationaal archief, huygens.knaw, VOCsite.nl, GaHetNa.nl, A.E. Leuftink: Harde Heelmeesters (Zeelieden en hun dokters in de 18e eeuw), Walburg Pers, 1991. 
An English version of this blog post is

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je aanvullingen of opmerkingen?