4 januari 2016

Johannes Biesheuvel (1899-1933) hing zich op in de gevangenis

Volgens de kranten kwam Johannes Biesheuvel uit een zeer goed bekend staande familie. Hij was op 21-10-1899 in Klaaswaal geboren als jongste zoon van Teunis Biesheuvel (1856-1931) en Barbara Bos, die afstamt van mijn voorouder Leendert Cente Bos (1755-1830).

Aanvankelijk was Johannes Biesheuvel machinist bij de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (R.T.M.), maar daar was hij ontslagen. Daarna heeft hij enige tijd een eigen autobustdienst op de eilanden geëxploiteerd. Door alcoholgebruik was hij echter aan lager wal geraakt. Geruime tijd woonde hij inmiddels in Rotterdam.

Johannes Biesheuvel werd op 4-1-1933 gearresteerd in een logement aan de Nieuwe Haven te Rotterdam, dat hij huurde, vanwege doodslag op de landbouwer De Reus bij een inbraak in diens boerderij in Numansdorp de dag ervoor. Johannes werd daar aangehouden samen met de 25-jarige varensgezel F. Lombach, geboren in Oud-Beijerland en wonend te Charlois in Rotterdam, die prompt flauw viel.

Het Volk, 5-1-1933
F. Lombach legde kort na zijn arrestatie een volledige bekentenis af. Hij was met Biesheuvel naar Numansdorp gefietst, waar zij zich naast de "Johanna Hoeve" hadden verstopt. Toen de 36-jarige boer Jan de Reus hen betrapte was een worsteling ontstaan. Daarbij viel een schot, waarna de Reus zich niet meer verroerde. Toen de vrouw van De Reus, Trijntje Pleuntje van Beek, vervolgens polshoogte kwam nemen, dwongen zij haar om de woning binnen te gaan en geld te geven. Nadat de vrouw hen wat geldstukken had gegeven, wist zij zich met haar 2 jonge kinderen op te sluiten in de slaapkamer. Vervolgens waren Biesheuvel en Lombach samen weer naar Rotterdam teruggefietst.

Op de 4e werden de arrestanten 's-avonds overgebracht naar het Huis van Bewaring Dordrecht. Daar pleegde Johannes Biesheuvel 's nachts zelfmoord door ophanging. Johannes was op dat moment bijna 10 jaar getrouwd, maar ik heb niet kunnen achterhalen of hij ook kinderen had.

Limburgsch Daglbad, 16-1-1933

Later kwam aan het licht dat beiden ook betrokken waren bij een inbraak bij Leendert Boer in Klaaswaal in de nacht van 4 op 5 februari 1932, waarbij Biesheuvel en Lombach de man met geweld en bedreiging geld hadden afgeperst. In de nacht van 24 op 25 november 1932 waren zij naar binnen geklommen in de woning van Adrianus Arie Herweijer in Klaaswaal en hadden daar een groot aantal sieraden buit gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten