9 december 2014

Pieter Kluifhoofd deed zijn boerderij op 9-12-1765 over aan zijn zoon

Pieter Maartens Kluifhoofd, wonend onder Nieuwenhoorn, transporteerde aan zijn oudste zoon Maarten Pieters Kluifhoofd vanwege diens lange jaren onbetaalde dienst op de boerderij: 
  • Een bouwmanswoning (huis, erf, schuur, wagenkeet en berg) op de Oostdijk onder Nieuwenhoorn.
  • Land in de Ouwejaar, in de Bonsenhoek, in de Steenhoek aldaar, aan de Hoofddijk, in de Welhoek, nog onder Nieuw Helvoet, in de Kruisenhoek, in de Honaard en in de Ossenhoek.
  • Verder draagt hij de pacht over van land in Nieuwenhoorn en onder Nieuw Helvoet, dat hij pacht van Leendert Scheigrond, de Armen van Nieuwenhoorn, juffr. Keiser weduwe Ruigrok, Aalbert Bos, Hugo van Andel, Cent Preuijt, Jan Schaap, Jan de Baan, Kornelis Hoijer en Laurens van Oosten. 
Hiervoor moet de zoon ƒ6000 betalen aan zijn vader of al diens overige na te laten kinderen. Deze akte van schenking bij leven werd op 9-12-1765 opgemaakt door notaris Adrianus Hubertus Honigh.

Bovenstaande Pieter Kluifhoofd is 2 maal getrouwd. Zijn oudste zoon Maarten was een zoon uit Pieter's eerste huwelijk met Deliana Floren van der Weijde. Zij lieten Maarten dopen in Nieuwenhoorn op 18-8-1737. Vader Pieter is aldaar in 1745 hertrouwd met Neeltje Cornelisse Wildenboer. Uit Pieter's beide huwelijken werden in totaal 12 kinderen geboren, maar niet alle kinderen bleven in leven. 
Eén van Pieter's zusters, Klaartje, was de moeder van bovengenoemde Aalbert Bos uit haar huwelijk met de jong gestorven Pieter Aelbregtsz Bos. 
Nieuwenhoorn, 1712

Op 18-4-1766 in Nieuwenhoorn is zoon Maarten getrouwd met de 2½-jaar-jongere Ariaantje Kievit. Zij lieten 6 kinderen dopen, waaronder een dochter Deliana, vernoemd naar zijn jong gestorven moeder. Maarten overleed op 30-9-1787 in Nieuwenhoorn, 50 jaar oud. Zijn weduwe overleed, 73 jaar oud, op 2-3-1813 in Hellevoetsluis.


Bovenstaande personen zijn geen familie. Bronnen: Archieven.nl, FamOfSH CD, Ons Voorgeslacht 1961.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten