30 mei 2023

Voorouders van Huijbert Dirks van der Steen (1681-1745) uit Den Dungen [1]

Bij het reconstrueren van de voorouders van Huijbert van der Steen uit Den Dungen waren de transcripties van een aantal akten bij het BHIC cruciaal. Vooral de verdeling van de erfenis van Mariken, dochter van Mattijs Meussen, en haar man Jan Jans van den Oetelaar was een opsomming van vele familieleden.
Het dorp Den Dungen, waar Huijbert woonde, is gelegen ten noorden van Maaskantje in de Meierij van 's-Hertogenbosch.

Hubertus - Huijbert Dirk Willemsz - van der Steen is gedoopt op 6-9-1681 in Den Dungen met doopgetuigen Lambrecht Janssen en Theunisken Gijsberts. 
Op 25-jarige leeftijd trouwde Huijbert op 5-6-1707 in Sint-Michielsgestel met de 19-jarige Maria Rutten, jongedochter geboren en wonend te Sint-Michielsgestel. Maria is waarschijnlijk gedoopt op 19-11-1687 in Sint-Michielsgestel als dochter van Rutgerus Johannis Rutten en Gertrudis (Truijken) Geritsdr. Huijbert's begraven is aangegeven op 26-5-1745 in Den Dungen.
Eén van Huijbert's kinderen is Anna, gedoopt op 20-10-1707 in Sint-Michielsgestel met getuigen Catharina Aart Janse van Roij en Dirck Willems van der Steen. Anna is een verre voorouder van Cornelis Heezen (1869-1944) en via hem van mijn neefjes.

Dirk Willems van der Steen, weduwnaar van Anna Huijbert, ging op 1-9-1703 in Sint-Michielsgestel
in ondertrouw met Cateleijn Hermens, weduwe van Roeloff Jansen.

Generatie 2 (ouders)

  1. Dierck Willems van der Steen is gedoopt op 23-6-1656 in Den Dungen met getuigen Servaes Peters van Berlicum en Dinge Hendrickxs. Dirk trouwde (2) op 16-9-1703 in Den Dungen met plaatsgenote Cateleijn Hermens, weduwe van Roeloff Jansen. Dirk trouwde (1) omstreeks 1677 met
  2. Anneke Huijberts. Dirck Willems van der Steen, als man van Anna, dochter van Huijbert Zegers, verwekt bij Margriet, dochter van Lambert Jan Adriaens, verwekt bij Jenneke Mattijs Meusen, is op 9-1-1697 in Den Dungen gemachtigde voor het afhandelen van de erfenis van wijlen Meriken Mattijs Meussen, in leven vrouw van Jan Janssen van den Oetelaar. Anneke en Dierck zijn de ouders van Pieter, Huibert [1], Margriet, Ariantie, Mari en de jong overleden Matthias.

Generatie 3 (grootouders)

De Jacobskerk in Den Dungen
  1. Willem Deelisen (“Wijellem Delesen”) van der Steen. Willem trouwde omstreeks 1651 met
  2. Aelken Peter Dijerckx . Zij zal zijn geboren omstreeks 1630. Aelken en Willem zijn de ouders van i.e.g. Dierck [2], Mariken en Matthijs.
  3. Huijbert Zegers. Een 'huijs, hoff ende aangelegen lant', gelegen opt Sontvelt, werd op 9-5-1696 gebruikt door Huijbert Zegers. Huijbert trouwde met
  4. Margriet Lambert Jan Adriaens. Margriet en Huijbert zijn de ouders van dochters Anna [3] en Theuntie die trouwde met Gijsbert van der Horst.

Generatie 4 (overgrootouders)

  1. Dielis Janssen van der Steen is geboren rond 1592. In vele akten wordt Dielis' leeftijd vermeld. Dielis is overleden ná april 1668 en was toen minstens 76 jaar oud. Dielis huwde
  2. Adriaentken (Arijken) Willems van Grinsven is geboren rond 1603. In Sint-Michielsgestel werd op 18-6-1639 een testament opgemaakt van Delis Janssen van den Steen en zijn vrouw Arijken, dochter van Willem Handrick van Grinsven, inwoners van Den Dungen. Er was een attestatie in Sint-Michielsgestel op 14-1-1659 van Adriaentken, dochter Willem Handricx Rutten, vrouw van Delis Janssen van de Steen, oud ca. 55 jaar, wonend Den Dungen. Arijken is overleden ná februari 1663. Arijke en Dielis zijn de ouders van Willem [4], Hilleken, Jan, Handrik, Peter en Jenneken.
  3. Peeter Dirix is de vader van Aelken [5], Wilmken en Teunis, die trouwde met Anneke Tijs Jan Delesen Wijgergancx en 6 kinderen kreeg "te weten Hendrick, Maria, Magdalena, Peerken, Handersken en Jenneken".
  4. Lambert Jan Adriaens huwde
  5. Janneke Mattijs Meusen (Jenneken Tijs Meusen). Jenneken Tijs Meusen ging in ondertrouw (2) op 6-1-1646 in Sint-Michielsgestel met Jan Janssen van Schijndel, weduwnaar van Barbara, dochter van Andries van Aelst. Janneke had met Lambert i.e.g. 7 kinderen: Meus, Mathijs, Merijken, Jan, Margriet [7], IJken en Adriaan.

Generatie 5 (betovergrootouders)

  1. Jan Deliss van der Steen huwde
  2. Jenneken. Jenneken, weduwe Jan Deliss vander Steen, werd op 26-3-1634 geassisteerd door Delis [8], haren soon.
  3. Willem Handricx Rutten van Grinsven trouwde, als haar eerste man, met
  4. Gertruijt Hendrick Danijels van Osch, soms ook Agatha genoemd. Zij zal naar schatting rond 1580 zijn geboren. Gertruijt hertrouwde (2) met Niclaes Jacob Jan (Claes Jacobs) Dancken, weduwnaar van Hilleken Gijsberts met wie hij al 2 dochters had. Gertruijt hertrouwde (3) met Michael Wouterssen. Gertruijt had met Willem van Grinsven een dochter Adriaentken [9] en met Claes Dancken een dochter Anneken.
  5. Mattijs Bartolmeussen (Mattijs Meussen) huwde
  6. Marijken Jans Schoenmaeckers, ook Van Vechel. Goijart, zoon van Matijs Meussen, verwekt bij Marijken, dochter van Jan Schoenmakers, vernadert op 9-4-1633 in Schijndel, als naaste van den bloede, de goederen die onlangs zijn verkocht aan Catarina, dochter van Matheus Driessen, hen aangekomen na de dood van Heijlken, dochter van Jan Jans Schoenmakers. Marijken en Mattijs hadden i.e.g. 8 kinderen: Bartholomeus, Ambrosius, Goijart, Janneke [15], Mariken, Jan, Catalijn en Claesken.

Generatie 6 (oudouders)

  1. Delis van der Steen had, behalve een zoon Jan [16], waarschijnlijk ook nog een dochter Anna, gehuwd met Michijel Teuwen Pels en moeder van Gerartken en Merijken.
  2. Handrick Rutten van Grinsven is i.e.g. de vader van Willem [18], Handrick, Metken, Willemken en Margriet.
  3. Hendrick Danijels van Osch is geboren rond 1548. Hij huwde
  4. Elken Dierck Gerlings van Orthen. Elken en Hendrick zijn de ouders van Gertruijt [19], Niclaes, Danijel, Cathelijn, Abraham, Isaack en Marieke.
  5. Jan Schoenmaeckers, ook Jan van Vechel genoemd, is overleden vóór 1631. Op 11-6-1613 in Schijndel was sprake van Corstiaen ende Servaes, soonen Jan Jans van Vechel, verweckt by Margriet, syne leste huijsvrouwe, Jan Servaessen, man van Gertruijt, Dirck Gerard Dircx, man van Neesken, dochter van Jan ende Margriet, Mathijs Meussen, man van Mariken, dochter van Jan ende Margriet. Jan is i.e.g. de vader van Corstiaen, Servaes, Agnees en Marijken [31]. Jan's laatste echtgenote en de moeder van de genoemde kinderen is
  6. Margriet, dochter van Aert Eijmers, naegelaeten weduwe van Jan van Vechel.

Wordt vervolgd ...         

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je aanvullingen of opmerkingen?