21 mei 2013

Een vies kopje koffie

Vergiftiging was vroeger vaak moeilijk vast te stellen. Onder degenen die voor natuurlijke doden zijn doorgegaan, zullen er in de loop der tijden ongetwijfeld slachtoffers van, bijvoorbeeld, arsenicum, cyanide of fosfor zijn geweest, zoals in de volgende zaak bijna het geval was.

Broodbakker Adrianus Franciscus de Beer (1853-1928) trouwde op 24 september 1879 in Raamsdonk met de even oude Anna Maria van Aalst. Bij dit huwelijk werd een onwettig geboren zoontje Adrianus Franciscus erkend en gewettigd, maar binnen een maand na het huwelijk overleed hij. Op 27 mei 1880 in Made beviel Anna Maria van een 2de zoon, Franciscus Adrianus (1926). Desondanks was het huwelijk niet gelukkig. 

Op zondagochtend 23 oktober 1881 wachtte de 28-jarige broodbakker uit Made ongeduldig op zijn vrouw tot ze terug kwam uit de kerk. Hij had voor haar een vers kannetje koffie gezet, waarin hij echter - volgens de aanklager - maar liefst 50 luciferskoppen had opgelost. Deze zou hij boven de wasem van de waterketel hebben gesmolten. Volgens deskundigen zou het drinken van die vloeistof zeker tot haar dood hebben geleid.

De vrouw echter vond de geur en de smaak van het brouwsel dermate onaangenaam, dat ze niet alleen weigerde het op te drinken, maar tevens aangifte deed van poging tot moord door haar man. Deze bekende aanvankelijk bij de hulpofficier van justitie dat hij haar had willen doden, maar trok deze verklaring bij de rechter commissaris weer in, evenals voor het Hof, waar hij op 13 april 1882 terecht stond.

De man ontkende glashard dat hij dergelijke plannen had gehad. Hij ontkende ook iets met de koffie te hebben uitgespookt. Het Hof was niet in staat het bewijs van schuld te leveren en de man ging vrijuit. Anna Maria van Aalst heeft haar echtgenoot overleefd en is uiteindelijk overleden op 13 november 1932 in Rotterdam, 78 jaar oud. Haar zoon en schoondochter woonden ook in Rotterdam. 


Bronnen: Regionaal Archief TilburgGemeentearchief Rotterdam & Graaf, K. de: Moorddadig Brabant (Moord en doodslag in de 19e eeuw).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je aanvullingen of opmerkingen?