25 oktober 2023

Manslag op Peter Lucas door zijn broer Claas in 1743

Peter Alberts Lucas werd r.k. gedoopt op 25 oktober 1719 in Casteren als “Petrus”, zoon van Albertus Lucas en Petronilla Peeters, met getuigen Lucas Joosten, Wilhelmus Mol, Elisabetha Reijniers en Joanna Walterus Jacops.
Zijn jongere broer Nicolaus (Claas Alberts) Lucas werd gedoopt op 8-12-1722 in Casteren als zoon van Alberts Lucas en Petronilla Peeters met getuigen Joannes Dirx en Elisabetha Willems.
Deze broers hadden een oudere zus Cornelia, die is gedoopt op 15-3-1718 in Casteren met getuigen Cornelius Peeters, Joannes Wouters, Elisabetha Corstiaens en Helena Corstiaens.

Peter Alberts Lucas, inwoner van Casteren, is op 23 juni 1743 ten huize van zijn vader te Casteren gekwetst door zijn broer Claes Alberts Lucas. Hij overleed op 27 juni 1743 aan de verwonding.

De getuigen Jan Adriaens en “dienstmeijt” Adriaentie Schroeven verklaarden dat op zondag den 23e juni 's middags rond 12 uur  “aan tafel sittende met Peeter en Claas Aalbert Lucas, soonen van Aalbert Luijcas, gesien te hebben, dat voors. Peeter en Claas Aalbert Luycas, dartelnde off spuilende, en tassende naar een stukje speck ’t geene den eene voor den andere uijt de schootel wilde haalen, met de steel of heeft van een mes wedersijds op de kneukels waaren slagende, dat sij deponente daar op uijt den huijse gaande, en een klijn kindt volgende, en wederom in huijs koomende, heeft gesien, dat voorn. Peeter Aalbert Luijcas gewont was, en bevont dat zeer sterk uijt sijn bil was bloijende”.
Verder was bij het voorval alleen nog de moeder van Peeter en Claas in huis en het voornoemde kleine kind van omstreeks twee jaar oud.

Na het overlijden van Peter onderzochten “medicijne docter” Willem van Noort en chirurgijn Johannus Franciscus van Hemert Peter's lichaam. Zij “hebben bevonden een quetsuere in sijne regten sijde, vier vinger breet”.

De visitatie van Peter's lichaam leverde veel moeilijke woorden op.

Claas Alberts Lucas was op 7-1-1749 in Casteren getuige bij de doop van Elisabetha, dochter van zijn zus Cornelia Alberts Luijcas en haar man Matheus Dijckmans.

Bronnen: BHIC.nl, RHC-Eindhoven.nl, J.Th.M. Melssen, Moord en brand in Kempenland (1668-1802), De Brabantse Leeuw 1976, blz. 99.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je aanvullingen of opmerkingen?