26 september 2023

Vindt de RSS Feed van een website

RSS Feed Logo

Een RSS Feed geeft een lijst van - alle of de nieuwste - artikelen op een website. Zo’n feed gebruikt een gestandaardiseerde, computer-leesbare indeling die het voor applicaties gemakkelijk maakt om een overzicht te krijgen van de inhoud. Doorgaans is ook extra informatie bijgevoegd, zoals de publicatie datum.
Je kunt zo'n Feed lezen in een RSS Feed Reader, waarbij je dan van meerdere websites kunt zien of er één of meer nieuwe artikelen zijn verschenen. Je kunt zo’n Feed ook gebruiken om automatisch nieuwe blog posts van je blog in een tweet op Twitter (X) te laten verschijnen - of op Mastodon. Ook kun je RSS feeds gebruiken om op je blog een lijstje te maken met interessante blogs van anderen.

Als het standaard oranje RSS logo (zoals hier rechtsboven is afgebeeld) op een website staat, dan kun je erop klikken en dan zou je vanzelf bij de website’s RSS Feed moeten uitkomen. Deze blog heeft in de lijst rechts ook ergens een klein RSS Feed Logo staan en als je daarop klinkt, dan is de optie “Atom” de link naar de RSS feed van deze blog. 

Bij een Blogger website, zoals deze, neem je de url van die blogger website en daar voeg aan het eind van de url “feeds/posts/default” toe. Bij deze blog wordt de feed url dan
https://genealogiebos.blogspot.com/feeds/posts/default
Verder heeft Blogger ook nog een extra feed voor geplaatste reacties:
https://genealogiebos.blogspot.com/feeds/comments/default

Veel websites zijn gebouwd met WordPress - ook als ze een “gewone” url hebben. Om een WordPress RSS Feed te vinden voeg je “/feed” toe aan het eind van de url, bijvoorbeeld
https://historianet.nl/feed
of
https://www.dutchgenealogy.nl/feed
Als er een foutmelding volgt, dan is er géén feed, maar anders verschijnt op deze manier de RSS Feed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je aanvullingen of opmerkingen?