7 september 2023

De informatieve overlijdensakte van Maria Dronkers (1742-1822)

Onder de voorouders van de familie Den Boef - via de familie Van der Burght - was ik al lang geleden vast komen te zitten bij Adriana Balk - ook Bulik - gehuwd met Johannes (“Jan”) Beekman - ook Beeleman. Omdat er nog genoeg andere voorouders uit te zoeken waren, had ik de weg van de minste weerstand gekozen. Toen ik me er uiteindelijk een keer wel goed in verdiepte, bleek het allemaal helemaal niet zo moeilijk te zijn.

Op 25-1-1797 in Tholen betaalde de uit Leiden afkomstige schoenmaker Matthijs Braggaar (1760-1822) trouwgeld om te trouwen met Adriana Balk. Adriana was weduwe van Johannes Beekman en geboren in Vlissingen. Uit haar 1ste huwelijk had Adriana 5 kinderen en uit haar 2de huwelijk ook nog een zoon en bij drie dopen van Adriana's kinderen was Maria Dronkers de getuige. Bij Adriana's overlijden op 24-8-1846 in Tholen werden haar ouders vermeld als Adriaan Bulk en Maria Dronkers.

De overlijdensakte van Maria Dronkers van 29-11-1822 in Tholen bleek bijzonder informatief! Haar overlijden werd aangegeven door haar kleinzoons de 34-jarige schoenmaker Jacob Beekman en de 29-jarige kleermaker Hendrik Beekman, beiden wonend in Tholen. Zij zijn zoons van Adriana Balk.
Maria Dronkers was diezelfde morgen rond 9 uur overleden. Haar man was Machiel Smit. Als haar ouders worden Jacob Dronkers en Dina Roelands opgegeven. Er wordt zelfs vermeld dat Maria geboren is op 3 januari 1742 in Lillo.

De informatieve overlijdensakte van Maria Dronkers

Maria Dronkers werd in 1760 in het fort Lillo zwanger. Zij verhuisde in mei 1760 naar Middelburg en werd in het huis van haar moeder te Vlissingen moeder van een “onegt” kind, dat op 27-3-1761 in Vlissingen werd gedoopt met Dina Roelants als doopgetuige. Dit zal de doop van Adriana Balk betreffen, want zij kan niet veel later zijn geboren, aangezien haar kinderen zijn gedoopt in de periode 1781-1797. Bovendien kan Adriana dan vernoemd zijn naar haar vader, die bij haar overlijden Adriaan Balk wordt genoemd.

De omgeving van Lillo en Doel

Maria's moeder, Dina Roelands, was geboren in Doel in België. Zij was de tweede vrouw van Jacob Dronkers en is zelf als weduwe op 25-11-1755 in Lillo hertrouwd met de Zwitser Abraham Gerber. Op 24-1-1761 woonden dit echtpaar in Vlissingen.
Maria's vader, Jacob Dronkers, is geboren nabij Fort Frederik Hendrik in de polder van Berendrecht. Hij werd gedoopt in Lillo op 26-12-1706 als zoon van de 3 keer getrouwde schipper Pieter Wouterse Dronckaert. Getuigen bij Jacob's doop waren Christina Dronkers en Boudewijn van Putten. De eerste vrouw van Jacob Dronkers heette Johanna Catharina Savernel en is begin 1740 overleden.
In 1747, tijdens beschietingen van Franse troepen van het fort Lillo, werd het huis van Jacob Dronkers in de Burgerstraat “veel beschadigd” en zijn stal en schuur werden vernietigd. Jacob ontving in 1750 een vergoeding van £8:6 voor het beschikbaar stellen van een kamer in zijn huis “tot oefening van de godsdienst” toen “de forten nog in de macht van de Fransen waren en de kerk te Lillo nog niet was opgebouwd”.

Bronnen: ZeeuwsArchief.nl, ArchiefTholen.nl, WestBrabantsArchief.nl, ErfgoedLeiden.nl, WieWasWie.nl, J.M.G. Leune, Lillo en Liefkenshoek - Repertorium van personen in en nabij deze Scheldeforten, 2016.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je aanvullingen of opmerkingen?