5 januari 2021

Nieuwe voorouders Jacobus Jacobsz Hordijk en Marigie Maertens

Mijn oudbetovergrootmoeder Marijgje Jacobusse Hordijk is op 3-5-1717 in Puttershoek getrouwd met Frans Cornelisse Besterbroer. Van dit echtpaar heb ik 3 kinderen gevonden: Neeltje, Willem en Heijltje. Neeltje en Willem zijn waarschijnlijk gedoopt in de Sint Anthoniepolder, maar daar ontbreken de doopboeken van de 18e eeuw grotendeels. Van hen is Neeltje naar Frans' moeder vernoemd.
Van Marijgje Hordijk kende ik 2 broers: Jacob en Willem. Bij de doop van Marijgje's jongste dochter Heijltje in Maasdam was Lijntje Reedijk, de vrouw van haar broer Jacob, als getuige aanwezig, terwijl Marijgje en Maarten weer dooopgetuigen waren bij kinderen van Jacob.
Onlangs besloot ik weer eens onderzoek te doen naar de onbekende vader van Marijgje en haar 2 broers. In de gaarder van Puttershoek vond ik dat Marijgje's broer Jacob op 25-4-1720 een acte pro deo had verkregen om te trouwen met Lijntje Reedijk. Daarbij stond vermeld dat Jacob werd bijgestaan door “Marigie Maartens, wed. van Jacob Hordijck, zijn moeder”. Dat is wat ik wilde weten!!

Toen Jacobus Hordijk zich op 25-4-1720 in Puttershoek aangaf om te trouwen met Lijntie Reedijk,
werd hij vergezeld door zijn moeder Marigie Maartens, weduwe van Jacob Hordijk.

Een zoektocht op het Internet leidde tot de hint dat Marrighje Maertens afkomstig was uit Oud-Alblas. Op de Alblas-CD van Ouweneel vond ik inderdaad in Oud-Albas op 8-5-1689 het huwelijk tussen Jacobus Jacobsz Hordijck, j.m. van Pietershoeck, en Marrighje Meertens, j.d. van Alblas. Die trouwinschrijving (hieronder) was ook op de website van het Nationaal Archief te vinden.

Jacobus Hordijk, j.m. van Puttershoek, trouwde op 8-5-1689 in Oud-Alblas met
Marighje Maertens, j.d. van aldaar.

Bij het gezin van Jacobus in Puttershoek doet zich weer het probleem voor dat er in de doopboeken van Puttershoek een hiaat zit tussen 1664 en 1711. Daarom ontbreken de doopinschrijvingen van Marijgje en haar 2 broers. Jacobus zelf is waarschijnlijk op 8-5-1661 in Puttershoek gedoopt als postume zoon van Jacob Elders en Heijltje Jans. Marijgje Hordijk kan dan haar jongste dochter naar deze grootmoeder hebben vernoemd.
Jacobus' vrouw, Marrighje Maertens, zal op 27-1-1658 in Oud-Alblas zijn gedoopt als dochter van Maerten Foppen en Willemtgen Leenderts. Maerten is een zoon van Fop Ewitten en diens eerste vrouw Marike Mertens Quackernaeck. Willemtgen is dan een dochter van Lenaert Michielsz. Brandewijn en Crijntge Cleijssen Muijen, die via haar eerdere huwelijk met Willem Willems Bras al een voorouder van mij is. 

Bronnen: NationaalArchief.nl en de Alblas-CD van G. Ouweneel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je aanvullingen of opmerkingen?