Cornelia Vliegenthart en haar tweelingzus Metje werden gedoopt op 9-1-1711 in Zwijndrecht met doopgetuigen Leendert Arijse (Vliegenthart), zijn vrouw Lijsbeth Voerman en Leentje Hoogkamer. De ouders van de tweeling is Pleun Ariensz. Vliegenthart en Caetie Korse Tessers. De tweeling had oudere zussen Kuniertje en Anna en een broer Arij. Metje is jong gestorven. Een derde Metje, die werd gedoopt op 31-10-1717 in Zwijndrecht, is wèl blijven leven. De getuige bij haar doop was Geertje Willems Vlam, echtgenote van Dirck Ariens Vliegenthart.
Deze Metje ging op 22-jarige leeftijd op 20-3-1740 in Zwijndrecht in ondertrouw met de 20-jarige Maarten Vliegenthart. Hij is geboren in Meerdervoort en gedoopt in Zwijndrecht op 26-3-1719 als oudste zoon van Jan Maartensz. Vliegenthart en Anna Hermanusse Saveneel. De getuige bij Maarten's doop was Lijsbeth Vliegenthart, de oudere zus van Jan.
Jan Maartensz. Vliegenthart en Anna Saveneel zijn waarschijnlijk ook de ouders van Cornelis Janse Vliegenthart, die dan gedoopt kan zijn in het hiaat tussen de doop van Maarten in 1719 en die van diens zus Ariaantje op 15-9-1726. Mogelijk werd hij gedoopt in Hendrik-Ido-Ambacht, waar de gegevens over die periode ontbreken.
Cornelis Janse Vliegenthart gaf zich op 30-3-1742 in Zwijndrecht aan om pro deo te trouwen met de 31-jarige Cornelia Pleunen Vliegenthart, beijde onder Zwijndrecht. Cornelia is de tweelingzus van Metje, dus hier zijn dan 2 zussen met 2 broers getrouwd.
Cornelis Vliegenthart en Cornelia Vliegenthart gaven zich op 30-3-1742 in Zwijndrecht aan om te trouwen |
Cornelia en Cornelis Vliegenthart lieten kinderen dopen met de namen Pleun, Anna (2x) en Caatje. Als getuige bij die dopen trad Metje Vliegenthart 3 keer op. De andere doopgetuige was Steijntje Vliegenthart, de jongste zus van Cornelia en Metje. De beide dochters Anna kunnen dan vernoemd zijn naar Cornelis' waarschijnlijke moeder Anna Saveneel.
Metje en Maarten Vliegenthart lieten kinderen dopen met de namen Anna, Kaatje en Jan. Als doopgetuigen worden vermeld: grootmoeder Caetie Korse Tessers en 2 keer Cornelia Vliegenthart.
Cornelia Vliegenthart was op 1-4-1770 in Zwijndrecht getuige bij de doop van Kornelia, een dochter van haar zoon Pleun Vliegenthart. Toen Pleun een zoon Cornelis liet dopen op 25-2-1778 aldaar, was Cornelia weer van de partij als getuige.
Het is waarschijnlijk het begraven van deze Cornelia Vliegenthart dat pro deo werd aangegeven in op 28-1-1797 in Zwijndrecht. In dat geval is zij ongeveer 87 jaar oud geworden.
Bronnen: NationaalArchief.nl, Families of South Holland klappers.
Met die Anna Hermanusse Saveneel ging als weduwe minder goed:
BeantwoordenVerwijderenDordrecht: akten stads krankzinnig- en beterhuis ('het Blauwhuis') 1761-1786 INHOUD (268 akten) stapel 1
02-04-1768 Anna Saveneel weduwe van Jan Vliegenhart
Bron: Regionaal Archief Dordrecht
Toegang: 22 Geneeskundig gesticht voor krankzinnigen, voorheen het Stads krankzinnig- en beterhuis geheten
Inventarisnummer: 483 1761-1786 (Akten waarbij door de daartoe bevoegde autoriteiten machtiging wordt verleend tot het opsluiten, het verlengen van de opsluiting of het ontslaan van patiënten)
(titel stapel 1) 1e Pacquet - Appoinctementen en Resolutien van Confinement van binnen de Stad lopende van 1763 tot 1794 incl. voor het Krankzinnig en beterhuis.
02-04-1768 Anna Saveneel weduwe van Jan Vliegenhart
(Karsseboom) Aan den Ed: Agtb: Geregte van Zwijndrecht.
Geven eerbiedig te kennen Maarten Vliegenthart, wonende onder Hendrik Ido, en Cornelis Vliegenthart, wonende te Zwijndrecht, alsmede de Predikant en Kerkenraden van Zwijndrecht voorn: als Armbezorgers aldaar. Dat Anna Saveneel weduwe van Jan Vliegenhart zig onthoudende onder de Jurisdictie van UwEd: Agtb:, en zijnde de Moeder van de twee eerste Supplianten, zedert een geruimen tijt niet heeft ontzien gantsch buitensporig en Onordentelik te leven, in zo verre dat zij door 't onmatig gebruik van drank, geheel beset en dronken zijnde, in een slegt en onhebbeluk gewaat, langs de Straten gaat bedelen, niettegenstaande dezelve door Armbezorgders voornt: in de kost besteet en gealimenteert is geworden; gelijk alle 't zelve UwEd: Agtb: ten klaarsten is bekent, en Waarom de Suppl.ten gene bewijzen deswegens ingewonnen, en ten dezen geannexeert hebben.
Dat de Supplianten bedugt zijn dat vorengem: kwade en buitensporige conduites van dezelve Anna Saveel, zoude kunnen zijn van fachieuse en droevige gevolgen, om welke te prievenieren de Suppl.ten en bizonder de twe eerste van henlieden, ten hoogsten gelegen is, en tot voorkoming van dien geen ander middel overig zijnde, dan met toestemming en goetvinden van UwEd: Agtb: dezelve Anna Saveneel te doen confineren
Zo jeren de Supplianten zig tot UwEd: Agtb: ootmoedig verzoekende dat UeEd: Agtb: de goetheit gelieven te hebben, om de Supplianten tot voorkoning van kwade gevonden (dewelke zeer te dugten zijn) te permitteren omme meergemelde Anna Saveneel, in het Een of ander (ver)beterhuis binnen de Stat Dordrecht, te mogen doen Confineren, ten kosten van hun Suppl.ten in dervoegen (gelijk de Supplianten met elkanderen verdragen zijn) dat den eersten Supplt: Maarten Vliegenthart daar aan Jaarliks veertig Guldens, Cornelis Vliegenthart, Tien Guldens, en de verre Supllianten in hunne voorm:e Qualiteit het resterende, betalen zullen moeten.
'T Welk doende &ca
+ dit is het merk van Maarte Vliegenthart in ons presentie Eeuwout De Jong, Aalbart Brouwer
W. Snethlage, pred., Arij Flink, ouderling, Jan van Waart, ouderling, Eldert Pluijm, ouderling, Eeuwout De Jong, als diake, Aalbart Brouwer, Diaken
Schout en Schepenen van Swindregt gesien en overwogen hebbende de nevenstaende requeste en gelet waer op in dese te letten stonde, accorderen de Suppliants haer versoek, en permitteren mits dien deselve omme Anna Saveneel wed:e van Jan Vliegentart in het Lepoorshuijs der Stadt Dordregt te mogen doen confineren, bij provisie voor den tijt van vier eerst komende jaeren alles ten kosten van de Supplianten sodanig egter dat den Supplianten Maerten Vliegenthart daer aen jaerlijcx veertig gulde, Cornelis Vliegenthart tien gulde, en de verdere Supplt.ten in hunne qualiteijt, het resterende betaelen sullen moeten.
Actum den 2e April 1768, Ter ordonnantie vand eselve bij mij in abstie. van de Secrets. C: Groenevelt
vervolg:
BeantwoordenVerwijderen04-07-1771 Anna Saveneel weduwe van Jan Vliegenthart
(Hoeufft) Aan den Ed: Agtb: Geregte van Zwijndrecht.
Geven reverentlik te kennen Maarten Vliegenthart wonende onder Hendrik ido en Cornelis Vliegenthart wonende alhier te Zwijndrecht, alsmede Armbezorgeren van dezen dorpe; Dat ten hunnen verzoeke UeEd: Agtb: bij appoinctement van dato 2 April 1768, hebben gepermitteert, Omme Anna Saveneel weduwe van Jan Vliegenthart, der twe eerste Supplianten Moeder, om haar buitensprig en onordentelik leven, in het verbeterhuis der Stat Dordrecht te mogen doen Confineren, voor den tijt van Vier Jaren. Dat of schoon die tijt nog niet geexpireert is, de Supplianten egter, uit Consideratie dat dezelve zedert haar voorschreve Confinement niet alleen beloften van beterschap gedaan heeft, maar ook bizonder om de aanbieding van haren zoon Adriaan Vliegenthart Omme dezelve ten zijnen huize en onder deszelfs opzigt te zullen innemen, geerne zouden zien dat gemelde Anna Saveneel van haar voorschreven Confinement ontslagen wierde. Waaromme de Supplianten zig keren tot UwEd: Agtb:, ootmoedig verzoekende dat UwEd: Agtb: de goetheit gelieven te hebben, hun Supplianten te permitteren Omme meergemelde Anna Savaneel uit haar bovengemelde Confineert te mogen ligten.
'T Welk doende &ca.
Maarte Vliegenthart, Kornelis Vliegenthart, uit naam en last des kerkenraad als Armbezorgers van Zwijndrecht, W. Snethlage pred.
Schout en Schepenen van Zwijndregt, gesien en geexamineert hebbende de nevenstaende requeste en gelet waar op in desen te letten stonde accorderen desplianten hun versoek permitteren midsdien deselve omme Anna Saveneel uijt haer Confinement ter requeste gemelt te mogen ligten, Actum den 4 julij 1771. Ter ordonnantie van Schout en Schepenen voornt,. C: Groenevelt, Secrets
Dank voor de gegevens. Half augustus duik ik erin.
BeantwoordenVerwijderen