29 januari 2024

Gerrit Hardendoot, de eerste man van IJda Jans Smit

Gerrit Leenderts Hardendoot en IJda Jans Smit zijn de ouders van de allitererende Hendrik Hardendoot en zijn zus Klaasje Gerrits Hardendoot, die beiden een dochter IJda lieten dopen.*

De allitererende Hendrik Hardendoot en zijn vrouw Geertje Jans van der Hart lieten zelfs 3 maal een dochter dopen met de naam IJda, maar geen van allen bereikten zij de volwassen leeftijd. Ook hadden zij een zoon Gerrit Hardendoot, die op 5-5-1754 in Stad aan ’t Haringvliet trouwde met Huijge Stoffelse Braber, een dochter van Cornelia de Jager en haar eerste man Stoffel Bastiaans Braber. Hendrik’s weduwe, Geertje van der Hart, ging op 28-6-1755 in Stad aan ’t Haringvliet in ondertrouw met Jacob Willemse Warrenaar uit Dietz, Nassau, Duitsland.

Klaasje Gerritse Hardendoot en Leunis van der Ham lieten in 1732 een dochter Ida dopen
met getuigen Hendrik Gerritse Hardendoot en zijn vrouw Johanna van der Hart.

Klaasje Gerrits Hardendoot trouwde op 26-8-1725 in Stad aan ’t Haringvliet met Leunis van der Ham. Hun beide dochters Ida zijn vernoemd naar Klaasje’s moeder. Bij de tweede Ida, gedoopt op 21-9-1732 in Sommelsdijk, waren de doopgetuigen bovengenoemde Hendrik Gerritse Hardendoot en zijn vrouw Geertje Johannesse van der Hart. Klaasje liet daarna dochters Dana en Johanna dopen, vernoemd naar Daniel van der Ham en zijn vrouw Jannetje Pleunis. De jongste dochter Gerwijna - alias Gerbina - zal zijn vernoemd naar Gerrit Hardendoot. Klaasje Hardendoot was op 24-3-1765 nog doopgetuige, maar op 12-2-1676 ging haar weduwnaar in ondertrouw met zijn tweede vrouw, Adriana van Leen, weduwe van Arend Springvloed.

In 1725 trouwden IJda Jans Smit en Cornelis van Boven in Stad aan 't Haringvliet.

Na het overlijden van Gerrit Leenderts Hardendoot, is zijn weduwe IJda Jans Smit in ondertrouw gegaan in Stad aan ’t Haringvliet op 6-7-1721 met Wouter Dimmesche Verduin, weduwnaar van Magtel Jans Dekker. Dit huwelijk heeft maar kort geduurd, want IJda was opnieuw weduwe, toen zij op 7-10-1725 in Stad aan ’t Haringvliet hertrouwde met Cornelis van Boven. Cornelis was afkomstig uit Gastel (NB) en weduwnaar van Stijntje Jans. Als weduwnaar van IJda, is Cornelis van Boven in Stad aan ‘t Haringvliet op 23-11-1736 in ondertrouw gegaan met bovengenoemde Cornelia de Jager, weduwe van Stoffel Bastiaans Braber, met wie zij aldaar op 17-4-1729 was getrouwd en een dochter Huigje had.

 *  Op Internet zag ik verkeerde ouders vermeld van Hendrik Hardendoot, de man van Geertje Jans van der Hart. Dat was de aanleiding voor deze korte blog post.

Bronnen: Transcripties van Cor Koene, HoGenDa.nl, klappers Zuid-Holland, J.L. Braber, Braber, Ons Voorgeslacht, 1974.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je aanvullingen of opmerkingen?