14 januari 2019

4e graads verwantschap in Roermond in 1682

Bloedverwantschap (consanguinitas), ofwel een genetische relatie, is een beletsel voor een huwelijk, wanneer de echtelieden verwant zijn tot in de 3de graad, vroeger zelfs tot in de 4de graad. Voor de berekening van het aantal graden van bloedverwantschap telt men het aantal geboortes tussen de aanvragers en de gezamenlijke voorouders. 

Onderstaande huwelijksdispensatie wegens 4e graads verwantschap somt een reeks aan voorouders op voor de bruid en bruidegom:

Roermond - 15 januari 1682 - brief en schema van J.G. Brantz, pastoor van Roermond, als aanvraag voor dispensatie vanwege 4e graad bloed-verwantschap in verband met het voorgenomen huwelijk tussen:

  • Johannes Cox, zoon van Leonardus Cox en Sophia Segers, aangenomen van Loon, Sophia dochter van Christianus Segers, aangenomen van Loon, en Helena Thelen, Christianus zoon van Jacobus Segers en zijn 2e vrouw Sophia Cremers; en
  • Elisabetha Segers, dochter van Henricus Segers en Egberta, Henricus zoon van Mattheus Segers en NN, Mattheus zoon van Jacobus Segers en zijn 1e vrouw Maria NN.
Bron: Huwelijksdispensaties in Roermond bij Gen Bronnen.

1 opmerking:

  1. Leuke akte. Je kunt zo maar enkele generaties terug in de tijd, in een periode dat er geen of nauwelijks DTB's zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Heb je aanvullingen of opmerkingen?