9 juli 2023

Tulp van der Linden? Wat een onzin!

In WieWasWie.nl komt in 1862 een Tulp van der Linden voor als man van Elisabeth van Smeerdijk en als vader van Willemijntje van der Linden, weduwe van Pleun de Winter. Zo'n vreemde naam trok natuurlijk meteen mijn aandacht en terecht - zo bleek. De man heette helemaal geen Tulp, maar Fulp - ook Phulp.

Phulp van der Linden en Elisabeth Jans Smeerdijk trouwden op 29-4-1770 in Abbenbroek

Fulp Hendrikse van der Linden en Elisabeth Janse van Smeerdijk, j.m. en j.d., trouwden op 29 april 1770 in Abbenbroek. Zij lieten aldaar op 12 september 1773 een op de 10e 's-middags geboren zoon Hendrik dopen. Daarna volgden nog kinderen Geertje, Jan, Lena, Willemtje en tenslotte nog Cornelis van der Linden (1787-1844).

Doopinschrijving op 12-9-1773 in Abbenbroek van Hendrik, zoon van Fulp van der Linden

Elisabeth is gedoopt in Nieuwenhoorn op 7 februari 1745 als Lijsbet, dochter van Jan Jobse Smeerdijk en Geertje Jacobse Struijt. Zij heeft dus haar beide ouders onder haar kinderen vernoemd.
Fulp is gedoopt op 12 augustus 1742 in Abbenbroek als Phulp, zoon van Hendrik Phulpse van der Linden en Lena Jansen Breukelmans met getuige Barber Hendrikse Coning. Daarna volgden in dat gezin nog kinderen genaamd Jan, Anthonij, Barber, Lijsbeth en Cornelis.

Doopinschrijving op 12-8-1742 in Abbenbroek van Phulp, zoon van Hendrik Phulps van der Linden

Berber Hendriks Koning, weduwe van Fulp Antonisz. van der Linden, liet in Abbenbroek op 23 maart 1721 een zoon Fulp dopen. Zij hadden eerder aldaar een zoon Jan laten dopen op 9 maart 1710. Ook  bovengenoemde Hendrik Phulpse van der Linden behoorde tot dit gezin, want hij had - zoals hierboven vermeld - kinderen genaamd Barber en Phulp. Bij de doop van die Phulp was zijn grootmoeder de getuige.

Bronnen: WieWasWie, NationaalArchief.nl, Klappers Zuid-Hollandse Gezinnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je aanvullingen of opmerkingen?