Bij zijn overlijden was Pieter Kappetein 48 jaar oud en weduwnaar van Maria Steenbergen. Zij waren getrouwd op 5-5-1841 in Strijen en kregen vervolgens 7 kinderen in Numansdorp: Arie op 27-1-1842, Johannes (2x), Bastiaan, Aart, Iefje Lijntje en Lijntje Iefje (1850-55). Maria Steenbergen is overleden op 11-7-1854 in Numansdorp.
De burgemeester van Numansdorp wist te regelen dat de schuldige het eiland níet kon verlaten. Daardoor kwam men Cornelis Maaskant in Strijen op het spoor. Na zijn arrestatie bekende hij zijn misdaad.
De Constitutioneel: Nieuwe 's-Gravenhaagsche Courant, 2-12-1855 |
Op 1-12-1855 werd de zaak behandeld voor het Provinciaal Gerechtshof in 's-Gravenhage. Daarbij werd Cornelis Maaskant beschuldigd van moedwillige manslag. De advocaat generaal eiste een tuchthuisstraf van minimaal 5 en maximaal 20 jaar. De advocaat van de beklaagde trachtte aan te tonen dat er sprake was van provocatie en wees op - niet nader genoemde - verzachtende omstandigheden. Op donderdag 6 december volgde de uitspraak waarbij Cornelis Maaskant schuldig werd verklaard aan moedwillige manslag en veroordeeld werd tot een tuchthuisstraf van 15 jaar.
Rotterdamsche Courant, 7-12-1855 |
Cornelis Maaskant werd op 11-8-1830 in Strijen geboren als zoon van Arij Maaskant en Jenneke van der Wiel. Cornelis is overleden op 10-10-1858 in de strafgevangenis van Leeuwarden. Het Huis van Opsluiting en Tuchtiging in Leeuwarden dateerde uit de 18e eeuw en had een ruime binnenplaats. Er werden 600 à 700 mannen en jongens tegelijkertijd opgesloten. Het werk van de volwassenen bestond uit de bewerking van wol. Daarvan vervaardigden zij lakens, dekens, kousen, wollen garens, slaapmutsen, halsdoeken, enz.
Het Huis van Opsluiting en Tuchtiging in Leeuwarden |
Pieter Kappetein had 5 kinderen nagelaten, die allen de volwassen leeftijd bereikten en trouwden. Johannes en Iefje Lijntje (1858-96) waren vernoemd naar Pieter ouders, Johannes Kappetein en Iefje van den Burgh. Iefje trouwde met haar neef Adrianus Steenbergen jr., wiens vader Adrianus Steenbergen sr. een broer was van Iefje's moeder Maria. De gezamenlijke grootouders waren Arij Steenbergen en Lijntje Kranenburg. Iefje's broer Bastiaan Kappetein (1844-1921) trouwde met Adriana Herweijer en zij hadden een zoon Pieter en een dochter Luikje, die ook weer trouwden.
Bronnen: Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant, Rotterdamsche Courant, De Constitutioneel: Nieuwe 's-Gravenhaagsche Courant, WieWasWie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Heb je aanvullingen of opmerkingen?